Poczatek| Sklep | Koszyk | Grill | Komentarz | Promocje | Dostawa | Rozmrazanie

    HQM.gif (7904 bytes)

 

 

PIECZENIE WOŁOWINY NA GRILLU.
  • Przygotować węgiel do pieczenia.Ułożyć w stożek i podpalić przy pomocy rozpałki. Gdy węgiel jest już średnio spalony i pokryty popiołem rozprowadzić na jedną warstwę.
  • Umieścić ruszt. W celu sprawdzenia temperatury ostrożnie zbliżyć dłoń do węgli na wysokość pieczenia. Odliczać sekundy zanim gorąco nie zmusi do usunięcia dłoni . Około cztery sekundy oznaczają ŚREDNI ogień.
  • Przyprawić mięso wg uznania (lub wg przepisu).
    Umieścić mięso na ruszcie bezpośrednio nad żarem
  • Po kilku minutach 3-4 przekręcamy stek o 90 stopni, aby uzyskac charakterystyczn kratkę.
  • Obserwujemy powierzchnie miesa, po 3-4 minutach powinny się pojawić na powierzchni kropelki osocza. Jeśli grill ma dobra temperaturę, osocze wrze i jest wyciskane na powierzchnię do góry. Jeśli temperatura jest zbyt niska osocze powoli wycieka dołem nabierajac pod wpływem temperatury koloru szarego
  • W momencie kiedy pierwsza kropla osocza pojawi się na górze obracamy stek na drugą stronę i grillujemy 3-4minuty
  • Ponownie obracamy o 90 stopni aby uzyskac tzw. kratkę
  • Steki wołowe przewracamy na druga stronę raz lub kilka razy w zalezności od rodzaju steka.Stek z polędwicy, rostbefu, antrykotu przewracamy raz.
  • Stek o grubości 2.5 cm grillujemy około 12 do 21 min.
    Stek o grubości 1.8 cm grillujemy krócej. Czas minimalny daje stek półkrwisty.
    Czas maksymalny daje stek wypieczony. Podane czasy sa bardzo orientacyjne i przy delikatnym miesie moga być krótsze.
  • Stopień wypieczenia kontrolujemy możemy kontrolować dotykając steka palcem. Mięso surowe jest bardzo miękkie w dotyku. Mięso wypieczone jest twarde. Posrednie stopnie wypieczenia będziemy rozpoznawac już po kilku doświadczeniach ( poćwiczmy najpierw sami bez gości ;) )
 

Aby uniknąć problemów z rozpalaniem węgla i utrzymaniem temperatury możesz zakupic grill gazowy.

  • Łatwość rozpalania
  • Prosty w obsłudze,
  • Szybko osiągający temperaturę grillowania,
  • Pozwala regulowac temperature w zależności od twego co w danym momencie masz na grillu
  • Pozwala utrzymywac stałą temperaturę przez dłuższy czas.

Polecamy grille gazowe kanadyjskiej firmy Broil King, które dodatkowo łączą cechy grilla i pieca >>>

 
 HQM
       Początek | Zakupy |  Na grilu | Koszyk |  Kontakt Góra
Copyright 2000, Elkopol, All Rights Reserved